14 Kasım 2013 Perşembe

TELEVİZYONDA MUHTEŞEM PROGRAMLAR

Bir Cumartesi günü elinize kumandayı alıp mecburi zapping yaptınız mı? 

Neredeyse hangi kanalı açarsanız açın magazin veya benzeri programlara rastlıyorsunuz. E ne var bunda diyenleri duyar gibiyiz. Elbette hiç bir sakıncası yok, isteyen istediğini izler.

İsteyen tarihi dizi izler, isteyen birfikrinmivar'ı, isteyen bilgi yarışması izler isteyen en fazla acılı çiğ köfte yiyebileni. İsteyen deyip duruyoruz ama reytingler neyin istendiğini zaten bizlere söylüyor. Bilginin veya fikrin, insanın çok gerisinde olduğunu görüyoruz. (Kim milyoner olmak ister biraz bu kuralı bozuyor)

Bir dönem Türk televizyonlarında da gösterilen The Apprentice (ÇIRAK) muhteşem bir yarışmaydı. (Turkiye Versiyonunda) Tuncay Özilhan'in yaninda calisabilmek icin mücadele eden 16 gencin yarışı izlenmeye değerdi. Neden yapılmaya devam edilmiyor, ilginç doğrusu...

Dragon's Den yine izlenmeye doyulmayan çok keyifli bir programdı. Yeniden çekilmesede en azından başka ülkelerin Dragon's Denleri izlenebilir.

NEDEN EĞİTİM ve KARİYER PROGRAMLARI YOK


2013 verilerine göre ülkemizde 15-24 yaş arası yaklaşık 13 milyon kişi var. Lise ve Üniversitede okuyan gençlerimizin (ve hayata yeni atılmış) sayısı. Bu genç kardeşlerimiz için televizyonda onlara ilham verecek, onları  geleceğe hazırlayacak ne var diye bakıyoruz, neredeyse hiç bir şey yok.

Örneğin neden;

Yurtiçi ve yurtdışındaki üniversiteleri tanıtan bir program yok.



Dünyanın en iyi 500 Üniversitesini gezseniz harika bir program olmaz mı? Okulun lisans ve yüksek lisans (yabancı dil eğitim)olanaklarını, üniversitenin bulunduğu şehri ve öğrencilerin nasıl yaşadıklarını neler yaptıklarını vb. anlatan bir program düşünün. Hatta  yurtiçi ve yurtdışı üniversiteler olarak iki program düşünün.

(İşyerlerine gidip hem firmayı tanıtıp) Sektörü ve mesleği, mesleğinin zirvesindeki kişilerin anlattığı bir program düşünün. Bulunduğu noktaya gelmek için neler yapmış, neler yapıyor vb.

Hem Lise ve üniversite okuyan hem de hem de iş hayatındaki bu genç dostlarımız için bu tür eğitim ve KARİYER programlarının (yapılabilecek o kadar çok şey var ki) çok faydalı olacağı kanaatindeyiz, ne dersiniz?

*** İlle de dizi yapacağız diyorsanız Oğuz Atay'ın Mustafa İnan'ı anlattığı muhteşem eseri Bir Bilim Adamının Romanı dizi yapabilir ya da esinlenebilirsiniz...

2 yorum:

  1. Maalesef bu tür programlar olsa da izlenme oranı çok düşük olur.

    YanıtlaSil
  2. Değerli Dostumuz,

    Öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederiz. Öte yandan belirttiğiniz bu görüşe kısmen katılmıyoruz. Eğer format doğru kurgulanırsa hem arzulanandan daha fazla reklam alabilir hem de sponsor olmak için çok sayıda firma başvuruda bulunur. Yazımızda da belirttiğimiz gibi 13 milyon kişiden bahsediyoruz.

    Pek çok eğitim programının düştüğü hataya düşer ve bir masabaşı eğitim sohbeti olursa o zaman size kesinlikle katılırız...

    YanıtlaSil