25 Mayıs 2014 Pazar

BENİM MELEK YATIRIMCI PATRONUM

Sayın Patronum,

Bir dönem Türk televizyonlarında da gösterilen ''Dragon's Den'' isimli programı bilmiyorum hiç izleme fırsatı bulmuş muydunuz?  Dragon denilen yatırımcılar, o programda inandıkları  (doğru kişilere ve) projelere (internet projelerinden, spor salonlarına kadar) yatırım yapıyorlardı.

Adaylar ürettikleri yeni fikirler veya mevcut işlerini geliştirmek için yatırımcılara işlerini anlatıyorlar ve onlardan belli hisse karşılığında yatırım alıyorlardı. Bu adayların pek çoğu yeni girişimci olmaya çalışan profesyonellerdi.

Bunların tamamını dikkatlice sentezlediğimde patronların aslında çok şey kaçırdığını düşünüyorum. Bugün henüz hayatımızda olmayan ama ileride karşılaşacağımız (birilerinin zihninde yeşermiş ve gelişmekte olan) fikirin sahibi (sahipleri)  belki de aslında şu anda sizin firmanızda çalışmakta.

İleride kendi işini kurduğunda sizlerden güzel bir anı olarak bahsedecek. Belki de, gerekli yatırımı bulamaması, istediği ekibe ulaşamaması veya daha önemlisi girişimci ruhunun olmaması sebebiyle yıllar sonra fikrini televizyonda duyduğunda 10 yıl önce bu fikir ilk benim aklıma gelmişti diyecek. Her iki şıkta da siz bu durumdan faydalanan olamayacaksınız.

Benim zaten girilebilecek yeni sektörler arayan, işin daha kaliteli ve verimli olması için çalışan iş geliştirme departmanım var dediğinizi duyar gibiyim.

Benim bahsettiğim ise yeni, kimsenin henüz farketmediği çok başarılı olacak iş fikirleri  sahiplerinin şu anda firmanızda çalışıyor olması. 2500 çalışanınızın % 1'inde belki şu anda muhteşem fikirler olabilir. Bu fikirleri değerlendirecek tek Dragon'da siz olacaksınız. Kaçırılmayacak bir fırsat gibi duruyor.

Her fikir sahibinin aklına estiğinde sizi ziyaret etmesi de biraz bunaltıcı olabilir. O yüzden örneğin belki 3 ayda bir (tarihleri ve zamanları önceden duyurulmuş) üzerinde düşünülmüş, mümkünse sunum haline getirilmiş fikirleri dinleyebilirsiniz. Beğendiğiniz fikirlere yatırım yapabilirsiniz. Kendi çalışanlarınızdan çıkacak yeni fikirlere yatırım yapmanın bir avantajı da hem fikir sahibini iyi tanıyor olmanız, hem sizi iyi tanıyor olmaları hem de (duruma göre) güvenebileceğiniz ve işi emanet edebileceğiniz ortaklara sahip olmanız olacaktır..

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çalışanların yanınıza gelmekte sıkıntı duymamaları, şirkette mutlu ve huzurlu bir şekilde çalışmalarını sağlayacak sistemlerin kurulu olması ve de sizin iyi bir dinleyici olmanıza inanmalarıdır.

Bazı patronlar çok sevmez ama bazen ulaşılabilir ve iyi dinleyen patron olmanın getirisi beklenenden fazla olabilir.

Saygılarımla

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder