22 Nisan 2019 Pazartesi

PATRONLAR YÖNETİCİ SEÇERKEN

Sayın Patronum yakın zamanda bizden ayrılmış ve rakip firmaya geçtikten sonra başarıları ile parmak ısırtan hatta bir kaç projesi ile ulusal bir kaç ödül almış olan arkadaşımız ''Valla bizdeyken böyle çalışmıyordu'' dediğinizi duyduk.

Bunu dediğinizde ise hiç şaşırmadık, çünkü biliriz ki siz pek özeleştiri sevmezsiniz. Ne demeliydim derseniz, biz de neler oluyor?, iyi adamlarımızı neden kaybediyoruz diye sormalıydınız. Çünkü başarılarından haberdar olduğumuz ilk arkadaşımız bu değil.

Sıradan sandığınız bir çalışan başka bir firmada harikalar yaratıyor ve bunun nasıl olduğunu sorguluyorsunuz?

Bir kaç örnek ile açıklayalım



1. Kendisinin bile fark edemediği muhteşem potansiyeli vardı ama yöneticileri bunu göremedi, ik sistemleri yetersizdi bunu çıkartamadı...

Ne düzenli geri bildirim toplantıları yapıyoruz, ne performans ve yetenek yönetimi sistemimiz var, ne kendilerini nasıl geliştirebilecekleri ile koçluk yapıyoruz. Bu da haliyle ne eşit işe eşit ücret, ne doğru düzgün terfi sağlamıyor, geleceğini göremeyen çalışanlarımızın kafası karışıncada başka yollar aramaya başlıyorlar.

2. Muhteşem potansiyeli vardı ama yöneticisi pek ortaya çıkarmak istemedi.

Hadi 1. maddeye düzeltilebilir diyelim ama bu madde düzelmez. Çünkü dünyasını 1m2'ye sığdırmış koltuk sevdalısı, sadece kendisini düşünen birisinin başkasının yeteneğini geliştirmek için çaba sarfetmesini beklemek hayalperestlik ve o kişinin kişiliğine hakaret olur.

Aslında  davranışlarındandan bazı ipuçlarını yakalayabilirsiniz. Mesela eleştirileri yapıcı değil, genelde sert, insanı strese sokan, ben niye böyle hata yaptım dedirten eleştirilerdir.

Takdir desen, o nedir yenir mi? sorusunu sordurtur...

3. Kendisi yeteneklerinin ve yapacaklarının farkındaydı ama ortaya çıkarmak istemiyordu.

Çalışan sıradan değildi ve bunu kendide biliyordu. Kendini geliştirirken şirketin gelişmesini umursamıyorsa, bunun altında söylediği fikirlerin ya da almak istediği sorumlulukların yöneticisi tarafından göz ardı edilmesi olabilir. (Hatta kendisiyle paylaşılan fikirleri, kendisininmiş gibi sunması da büyük bir etken)

1. Maddede de belirttiğim gibi ortaya konan performans ölçülmediği (ve performansın bir karşılığı olmayınca) sistem çalışanı gittikçe sıradanlaştırıyor.

Kıssadan hisse sayın patronum,

Size şirketini seven bir çalışanınız olarak verebileceğim tavsiye, şu an bulunduğumuz yerin çok daha ötesine geçmememiz için bir sebep yok. Sadece bu durumların farkında olun ve yönetici alırken daha dikkatli seçin...

Ya da sonra rakipleri güçlendirin...

Karar sizin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder