17 Kasım 2013 Pazar

KİM KORKAR MÜLAKAT SORULARINDAN?

Muhtemelen ''Kendinizden biraz bahseder misiniz?'' sorusu en fazla karşılaşacağınız
mülakat sorusudur Bu soruyu biraz değiştirip sorsak:


Kendinizi 5 kelime ile anlatır mısınız? (uzun cümleler kurmayın, hangi 5 kelime sizi en iyi anlatır?)

Şu noktada lütfen bir saniye ara verin ve hızlıca hangi 5 kelimenin sizi en iyi anlatacağını bir yere yazın.

Yazının sonunda tekrar bu 5 kelimeden bahsedeceğiz...

İnternette ''iyi özgeçmiş nasıl olmalıdır?'', ''hangi sorularla karşılaşırsınız?'' ''hangi cevapları vermelisiniz?'' vs... İŞ BULDURAN ÖZGEÇMİŞ yazımızda önce ne istediğinizi bilmelisinizi işlemiştik. İyi CV ve iyi mülakattan önce kendinizi iyi tanımalısınız.

Örneğin zayıf yönlerinizin farkında mısınız ve iyileştirmek için neler yapıyorsunuz? 

Burda bahsettiğimiz ''çok iyi niyetliyim ve bundan çok zarar görüyorum ama değişmeyi ve iyiniyetli bir insan olmayı bırakmayacağımt'' türünden değil elbette.


İngilizcenizin daha iyi olmasını istiyorsunuz ama bu konuda kendinizi yeterince motive edemediniz. Şimdi İngilizce kursuna gidiyosunuz vs...

İş-Görüşmesi
MÜLAKAT SORULARI
Güçlü yönlerinizi biliyorsanız daha da harika, o zaman yukarıdaki 5 kelimeyi hızlıca yazmışsınızdır...

Mesela en az verilen cevaplardan bir tanesi meraklıyım-araştırmacıyım cevabıdır. Halbuki ilk akla gelenlerden  biri bu olmalıdır. İşimi daha iyi yapmak için neler yapmalıyım, kendimi ve şirketimi geliştirmek için hangi kaynaklara başvurmalıyım sorusunu  ister satışçı, ister finansçı ister İKcı olun aramalısınız. Satışlarımı daha fazla nasıl artırabilirim, çalışanlar daha mutlu nasıl olur ve yetenekli adayları şirketime çekebilirim vb.

Bir başka çok az duyduğumuz cevap çok iyi bir dinleyiciyim cevabıdır. Aklımıza gelmemesinin sebebi acaba iyi bir dinleyici olunmaması ile mi ilgilidir? Oysaki iyi dinleyici olmak sadece iş dünyasında değil hayatın her noktasında gereklidir.

Duyulması istenen cevaplardan birisi de müşteri odaklılık olabilir. Müşteri ne istiyor, ihtiyaçları neler nasıl mutlu olur? sorusunu sadece satış personeli değil tüm şirket aramalıdır.

Elbette bunları söylüyorsanız cevaplarınızı da hazırlamalısınız. Araştırmacı bir kişiliğim dediğinizde, en son hangi konuda araştırma yaptınız sorusuda beraberinde gelecektir. Başarılıyım dediğinizde örnekler istendiği ve isteneceği gibi...

Az önce yazdığınız kelimelere bir bakın. 5 kelime sorulduğunda cevaplayanların çok büyük bir çoğunluğunun 3 cevabı kesindir. ''Çalışkanım, Başarılıyım, Güvenilirim''
Ya siz, fark yarattınız mı?

TÜM YAZILARI GÖRMEK İÇİN LÜTFEN BURAYA TIKLAYINIZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder