11 Nisan 2015 Cumartesi

KARTALLARIN YENİDEN DOĞUŞU

Kartalların muhteşem gücünü, kanatlarını, hızını, pençelerinin ne kadar güçlü olduğunu ve görme yeteneğinden muhtemelen herkesin haberi vardır.
Gözlerindeki 2 retina ve 300 derecelik görme açısıyla 2 km öteden bir tavşanı görebilme becerisiyle eşsiz bir yeteneğe sahiptir. Bazı türlerinin 2,5 metreye varan kanat açıklığı  bulunmakla birlikte 130 km'ye varan hızları dalışa geçtiğinde 320 km.yi bulabilir.
 Göklerin kralının bu muhteşem özelliklerinin yanı sıra pek çoğumuzun bildiği harika bir de ''40 yaş hikayesi'' vardır.
bald eagle

Kartallar 40 yaşına geldiklerinde zor bir kararla karşı karşıya kalırlar. pençeleri sertleştiğinden esnekliğini yitirmiştir ve bu da avladığı hayvanları kavramasına engel teşkil etmektedir. Artık eskisi gibi büyük avların peşinden gidemez olmuştur. Gagası uzamış ve göğsüne doğru kıvrılmıştır. Tüyleri de kartlaştığından uçmasıda zorlaştırmıştır.


Göklerinin hakiminin önünde 2 seçenek bulunmaktadır. Ya bu durumu kabullenecek ve yaşayabildiği kadar yaşayacaktır ya da oldukça zahmetli olan yeniden doğuşunu başlatacaktır.
Bir dağın tepesine yeni ve geçici yuvasına uçar. Önce gagasını sert kayalara vurarak gagasını yerinde söker ve yeniden çıkmasını bekler. gagası çıktıktan sonra bu yeni ve güçlü gagası ile pençelerini söker ve yerine gelen pençelerle bu defa kartlaşmış tüylerini yolar.
150 gün sonra 20 yıl veya daha fazla yaşamasını sağlayan bu yeni doğuşun ardından gerçekleşen değişimle beraber tekrar gökyüzüne doğru yola koyulur.
Kartalın bu müthiş zorlu mücadelesi ve ardından gelen müthiş değişim. Değişimi istemek, inanmak ve çabalamak...
(Aslında bu hikayeden çok sonuç çıkartabiliriz. İşletmelerde de değişim böyle gerçekleştirilir ya da başarısız olduk diye yılmamak lazım vs... Bununla ilgili yeteri sayıda yazı var. Bizse hayatı biraz daha güzel kılabilme adına bambaşka bir şeyden bahsetmek istiyoruz.)
Tıpkı satranç oyununda olduğu gibi yapılması gerekenleri dışarıdaki gözler oynayanlardan daha iyi görebilirler. Çeşitli sebeplerden dolayı bazen hayatımızda bir şeyleri değiştirmek istesek de yapamayız ya da yapamayacağımızı sanırız.
Eğer birilerine yardım etme ve yol gösterme fırsatı varsa bundan kaçınmamalıyız ki değişime hazır kartalların yeniden doğuşuna belki katkıda bulunabiliriz  (Böylece hem başkalarının hem de kendi yaşamımıza değer katma fırsatı yakalamış olabiliriz...)

..        .TÜM YAZILARI GÖRMEK İÇİN LÜTFEN BURAYA TIKLAYINIZ         ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder