15 Ekim 2013 Salı

İŞ BULDURAN ÖZGEÇMİŞ

Aslında bu özgeçmiş hazırlama ve mülakat konusu gerçekten çok derin bir konu. İçinden konular çıkaran bir konu. Bizler de ara ara bunlara değineceğiz ama bu yazıda biraz CV ve öncesi ile ilgili paylaşmamız gerektiğini düşündüğümüz bazı önemli noktalardan bahsedeceğiz.

Özgeçmişinizde yapacağınız küçük önemli değişiklikler (bazı yerlerde iş bulduran CV gibi iddialı cümleler kurulsada biz buna) iş bulma şansınızı artrabilir diyelim.  Ama 
CV konusuna gelmeden önce daha önemli bir konudan bahsetmek gerekiyor.  

İyi bir özgeçmiş hazırlamanızın iş bulmadaki katkısı muhakkak ama daha önemlisi gerçekten sizin istediğiniz işleri mi bulduruyor? İstediğiniz işi bilenlerden misiniz, yoksa pek çok kişi gibi firmayla ilgili hiç inceleme yapmadan ilanı görüp rastgele CV'yi gönderenlerden misiniz?

Özgeçmişiniz firma tarafından incelendi ve görüşmeye çağrılmak üzere arandınız. Ama bazen bu görüşmeye çağırma konuşmaları ilginç bir hal alabiliyor.

 Mesela;

-Hangi firma dediniz, hmmm
-Ne zaman başvurmuşum?
-Hangi pozisyondu pardon.
-Yeriniz nerde (Özellikle İstanbul için) aaaa sizin yeriniz karşıda mıydı? Biraz uzak bana ya!

Elbette bu diyalogları uzatabiliriz. O sırada işe alımdan sorumlu arkadaşın neler hissettiğini merak etmeyin. Kendinizi onun yerine koyun, anlarsınız.

İşin ilginç tarafı başvuru yapılan firmanın adresinede mi bakılmadı? Adresine de bakmadıysanız hangi sektörde olduğuna, nerelere ihracat yaptığına vb bakmadınız demektir.

Özgeçmişİş görüşmesi (eğer çağrılırsanız) esnasında ki 2 mülakat sorusunun cevabı belli o zaman...

1. Yerimizi kolay buldunuz mu?
2. Şirketimiz hakkında neler biliyorsunuz?

Bu cevaplarla birlikte, görüşmeye tam zamanında gitmeniz için saat, adres ve ulaşım bilgilerini doğru edinin. Eğer imkanınız varsa daha önce hiç gitmediğiniz (ve karıştırabileceğinizi düşündüğünüz) bir yere gideceksiniz bir-iki gün önceden gidip yeri görmekte fayda var demenin de hiç önemi kalmamış oluyor...

Olaya bir de başka açıdan bakalım.

Diyelimki CV'niz size işi buldurdu, rastgele gönderdiğiniz ve sonunda işe girdiğiniz firma ya istemeyeceğiniz bir firma ya da sektör olacaksa kaybettiğiniz zaman ve mutsuzluğun bedelini kim ödeyecek?

1 yorum:

  1. Çok güzel noktalara değinmişsiniz, mülakata gidecek kişilerin mutlaka başvurularını gözden geçirmeleri ve mülakata gidecekleri firmaların hangi özellikleri sıraladıklarını, bu özelliklere uygunluklarını mülakat esnasında nasıl tatmin edici bir şekilde ifade edeceklerini, sorulan soruları iyi anlayıp, yorumlayıp uzatmadan-sündürmeden nasıl net cevaplar vereceklerini, beden dili hatalarına düşmemek için nasıl bir duruş sergilenmesi gerektiğini rahat ama aşırıya kaçmayan bir öz güven ruh halinde olmaları, kendini iyi göstermek için başka meslektaşlarını kötülememeye gayret etmeleri, sıcak , dürüst ama gevşetilmeyen bir konuşma sergilemeleri, kıyafet ve bakımla nasıl bir görüntü vermek istediklerine emin olmalarını öneririm.
    Yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi açık ve net bir şekilde anlatmalı.

    YanıtlaSil