17 Kasım 2013 Pazar

AZ ÇALIŞIP ÇOK KALKINMAK

Uzun geçen toplantılar, bitmeyen mail okumaları, kök nedene inmeden anlık çözümler nedeniyle tekrar eden hatalar vb. Herhangi biri size tanıdık geldi mi?

Gerçekten gerekliliği tartışılır bir toplantıyı yapmaya gerek var mıdır? Katılımcıların gündemi bilmeden, hedeflerden haberdar olmadan katıldıkları bir toplantı zaman kaybından başka bir şey olmuyor. Toplantı, fikir üretmekten ziyade çatışmalarla geçiyorsa hiç yapmamak daha iyi.

Gereksiz telefon ve mailleşme trafiğide bunun bir diğer versiyonu. Bazen mail okumaya öyle bir dalıyoruz ki zamanın nasıl geçtiğini fark ketmiyoruz bile.

Aslında verimsiz çalışmanın en büyük dostu aynı hataları tekrar tekrar yapmak olsa gerek. Hataları  kök nedenlerine inmeden günlük olarak  çözmeye çalışan yöneticiler ve tüm birim aslında ne kadar zaman kaybettiklerinin farkında değiller midir? Bir departman bütün ekibiyle işimizi en iyi, en doğru ve en hızlı şekilde nasıl yaparız diye sormuyorsa mesai yaptığında da çok fazla şikayet etmemelidir.

Capital'in Yenibiris.com'la birlikte yaptığı ankete göre;

Mesai saatinizin ne kadarında aktif olarak çalışıyorsunuz sorusunun cevabı

%75- 3 saat,  %16- 4 saat,  %5- 5 Saat ve %4'ü 6 saat cevabını vermiş.

kök-nedene-inmeden
Şirket bilgisayarlarını her ne kadar internet erişimine kapasanızda artık akıllı telefonlar (Online bankacılık, alışveriş siteleri ve sosyal medyada zaman geçirildiğini) gerçeğini kabul etmek zorundayız. Sık sigara ve çay molaları ile eş, arkadaş ve çocuklarla yapılan görüşmelerde işi bölen etkenler arasında.

Yandaki infografikde de görüldüğü üzere İngiliz, Japon, Kanadalı, Amerikalı, Fransız, Hollandalı ve Almanlardan daha fazla çalışyoruz. Üstelik öyle 1-2 saat falan da değil haftada 10-15 saat fazla çalışmaktan bahsediyoruz.

Yapılan araştırmalar* yılda 1864 saat çalıştığımızı gösteriyor. Almanlar 1405 saat çalışırken, Fransızlar 1496 saat İngilizler 1625 saat, Kanadalılar 1698, Japonlar 1728 saat çalışıyorlar. Amerikalılar 1790 saat çalışırken en az çalışanlar 1382 saatle Hollandalılar oluyor. Bu durumda Alman ve Hollandalılardan nerdeyse yılda 500 saat fazla çalışıyoruz. Fransızlardan 400 İngilizlerden de 250 saat fazla çalışıyoruz. Japonlardan da 100 saat fazla çalışıyoruz.

2011 yılında (resident + abroad) 1.177 patent almışız. Bununla birlikte bizden yılda 100 saat az çalışan Japonya yaklaşık 205.000, 200 saat az çalışan İngiltere 18.000, 400 saat az çalışan Fransa 35.000, yaklaşık 500 saat az çalışan Hollanda 15.000 ve Almanya ise 73.000 patent almış.

Sadece çalışanlar, yöneticiler ve patronlar olarak değil şu verimlilik işini hep beraber düşünmemiz gerekiyor...

TÜM YAZILARI görmek için lütfen buraya tıklayınız

2 yorum:

  1. Dahi anlamındaki "de" ayrı yazılır. Bağlaç olan "ki" eki de ayrı yazılır. Bu kadar kısa bir yazıda bu kadar çok yazım hatası olması nedeniyle kendinizi geliştirmeniz için bu eleştirimi bir fırsat olarak kabul ediniz. Yazım dışında içerikle ilgili en büyük eleştirim de çalışmanın nesnel gözlem ve bilimsellikten uzak olmasıdır. Zira ortalama çalışma saati istatistiklerine ulaşmak mümkün iken; verimliliği ölçen herhangi bir istatistik sunulmamış; kaynağı şüpheli, doğrulaması ve bilimsel açıklaması bulunmayan bir anket referans alınarak bu şekilde çıkarımlar elde etmek doğru değildir. Kişisel görüşlerinizi bilimsel gerçekler ve sonuçlar olarak değerlendirmek doğru olmaz. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  2. Değerli Okur Dostumuz,

    Öncelikle göstermiş olduğunuz ilgi ve öneriler için çok teşekkür ederiz.

    Yenibiriş ve Capital dergisinin araştırması bizlere işimizi bölen ve verimliliğimizi etkileyen sebepleri göstermesi açısından güzel bir araştırmadır.

    Patent verileri WIPO, ülkelerin çalışma saatleri OECD verileridir.

    Bu yazıdaki kişisel görüşümüz, Bizden daha az çalışmalarına rağmen kişi başı geliri 3-4 kat fazla olan ülkeler gibi olmayı arzulamaktır. Bu noktada ne gibi bir yanlışlık gördüğünüzü daha açık bir şekilde ifade ederseniz çok mutlu oluruz...

    YanıtlaSil